|
ŠKOLSKÝ ROK: 2009/2010 |
|
25.6.-15.7. Stáž v Poľsku |
V rámci projektu Leonardo da Vinci pod názvom „Ryby a ich význam vo výžive človeka“ sa 14 študentov : Mahďarová Jana, Kapralčíková Lenka, Hladká Zuzana, Duháčková Silvia, Jágriková Petra, Jakubechová Emília, Hrušovská Ingrid, Adamčíková Eva, Mikolášová Katarína, Hlaváč Tomáš, Ševela Mário, Dorinec Tomáš, Albert Radovan, Šatka David s pedagogickým doprovodom. Ing. Hamšíkovej a Bc. Filovej zúčastnilo 3-týždňového pobytu v poľskej škole CKP Slupsk od 25. júna do 15.júla 2010. Žiaci nadobúdali odborné vedomosti a zručnosti v prímorskej oblasti Baltického mora -Rowy, kde sa oboznámili s regionálnou kuchyňou, so spôsobmi a úrovňou stolovania, so spôsobom stravovania. Naučili sa pripravovať jedlá z netradičných druhov morských živočíchov a morských rýb v reštauráciách - U Zdzicha, Smazalnia ryb, Row-Ryb a stredisková kuchyňa. Pre účastníkov partnerská škola zabezpečila bohatý program vo voľnom čase- výlet do Gdaňska, prímorské letovisko Ustka, Gdynia, križiacky hrad Malbork, polostrov Hell, skanzem Szymbark. Voľný čas účastníci využili na plavbu loďou po Baltickom mori, plávanie v Baltickom mori a Aquapark v Ridzikowe. Na ukončenie pobytu pre nás pripravili slávnostné posedenie, na ktorom študenti dostali certifikáty. |
|
|
||
máj Stáž v Polsku |
V rámci projektu Leonardo da Vinci pod názvom „Ryby a ich význam vo výžive človeka“ sa 14 žiakov našej školy : Balážová Tatina,Kopčanová Monika, Kolek Marek, Ďuriník Andrej, Illéš Michal, Tamášiová Jana, Bartoš Erik, Dundeková Daniela, Zbranková Simona, Valjent Martin, Adamčík Jozef, Jankovi Daniel, Čihovský Ferdinand a Garaj Andrej s pedagogickým doprovodom. Ing. Hamšíkovej a Bc. Filovej zúčastnilo 3-týždňového pobytu v poľskej škole ZSEU Zychlin. Gastronomická škola má veľmi dobre vybudované odborné učebne na realizáciu odbornej praxe. Žiaci praxovali v hoteloch a reštauráciách v meste Konín – Hutnik, Palacyk, Grodzka, Nautia a Kresowianka. Stáž našich žiakov veľmi obohatila o nové skúsenosti v oblasti gastronómie. Pre účastníkov partnerská škola zabezpečila bohatý program vo voľnom čase- výlet do Poznane, Bazylika Licheň, festival v Starom meste, Mazurské jazerá, križiacke mesto Torun, múzeum v Owcziarni a veľmi veľa ďalších. Na ukončenie pobytu pre nás pripravili slávnostné posedenie, na ktorom študenti dostali certifikáty a malé darčeky. |
|
20.4.2010 až 4.5.2010
Stáž vo Francúzsku
|
STÁŽ VO FRANCÚZSKU
V dňoch od 20.4. do 4.5. 2010 sa uskutočnila výmena slovenských študentov medzi Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove a Collège et lycée hôtelier v Amiens (Francúzsko). Po veľmi úspešnom pobyte francúzskych študentov v našej škole v novembri 2009, mali možnosť vycestovať do zahraničia aj študenti našej školy. Stáž sa uskutočnila na základe projektu Výmena odborných skúseností v reštauračných zariadeniach regiónov Púchov a Amiens, realizovaný v rámci Programu Celoživotného vzdelávania 2007- 2013, Leonardo da Vinci. Hlavným cieľom tohto recipročného projektu bolo zorganizovanie dvoch vzájomných výmenných stáží medzi slovenskou a francúzskou strednou odbornou školou počas trvania projektu. Na spoznávanie francúzskej gastronómie, organizácie práce v reštauračných zariadeniach a oboznámenia sa s regiónom Picardie, bolo podľa určených kritérií vybraných 6 najlepších študentiek štvrtého ročníka odboru hotelová akadémia: Monika Šponiarová, Patrícia Chodúrová, Mariana Doanová, Alžbeta Malová, Dominika Paholíková a Patrícia Macáková. Čo všetko sme zažili? Okrem spoznávania Francúzska, sme získavali prax v troch reštauráciách v meste Amiens pod vedením skúsených šéfkuchárov a manažérov. Naučili sme sa nové systémy obsluhy a pripravovali sme rôzne špeciality francúzskej kuchyne. Naši francúzski priatelia pre nás každý deň pripravovali typické francúzske jedlá a ochutnali sme množstvo morských „príšer“ a špecialít, napr. slimáky, slávky, krevety. Zorganizovali pre nás aj program, na ktorý nezabudne ani jedna z nás. Počas stáže vykonal kontrolnú návštevu i riaditeľ našej školy Mgr. Ivan Kasár. Spoznal školu podobného zamerania ako je naša a spoločne sme strávili deň v Paríži. Navštívili sme baziliku Sacré-Coeur, Notre-Dame, videli sme budovu Kongresu, prezidentský palác, prechádzali sme sa po Champs Elysées a na záver dňa sme vystúpili na Eiffel Tower.
Ďalšie neuveriteľné zážitky nás čakali v zábavnom parku Asterix pri Paríži a v oblasti Champagne, kde sme navštívili svetoznámych výrobcov šampanského - Mercier a Luise Pommery. Veľmi sa nám páčilo aj v Normandii na útesoch priamo nad morom a na pláži, kde sa vyvaľovali tučné tulene.
Za ochotu pri tvorení tohto projektu a organizáciu stáží sa chceme poďakovať slovensko – francúzskemu pracovnému tímu, ktorý nám pripravil skvelý program a vyplnil každú voľnú chvíľu novým zážitkom. Za možnosť vycestovať do zahraničia sme veľmi vďačné nášmu pánovi riaditeľovi Mgr. Kasárovi. Jedno veľké ĎAKUJEME patrí i francúzskemu riaditeľovi pánovi Hersinovi za ochotu spolupracovať na týchto výmenných mobilitách práve s našou školou. Všetky veríme, že sa do Francúzska ešte niekedy vrátime, a znova zažijeme neuveriteľnú ochotu a dobrosrdečnosť obyvateľov Picardie. Jednoducho... ĎAKUJEME J
Žiačky 4. AH triedy |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
15.11.2009-29.11.2009 Stáž francúzskych
študentov |
Dňa 15. 11. 2009 sa začala dvojtýždňová stáž francúzskych študentov na našej škole. Počas prvého dňa na pôde našej školy sa francúzski žiaci oboznámili s našou školou, systémom štúdia na slovenských stredných školách hotelového zamerania. Počas šiestich dní vykonávali odbornú prax v hoteli Wili. Žiaci praxovali spoločne s našimi žiakmi v obsluhe a reštauračnej kuchyni. I napriek malej návštevnosti hostí mali možnosť sa oboznámiť s prevádzkou slovenského hotela. V hoteli zároveň dva dni pripravovali francúzske jedlá. Jeden deň žiaci absolvovali teoretické hodiny praktického vyučovania v školskom hoteli Študent pod vedením nášho učiteľa. Okrem odbornej praxi v hoteli Wili absolvovali i exkurzie v štvorhviezdičkových hoteloch Magnus, Polom a v zariadení Baračka. Súčasťou projektu bolo i spoznanie nášho mesta a kultúry života. Žiaci navštívili Púchovské múzeum , v ktorom sa oboznámili s históriou nášho mesta, sklárske múzeum na Lednických Rovniach, ktoré patrí medzi jedinečné svojho druhu na Slovensku, Trenčiansky hrad, kúpeľné mesto Trenčianske Teplice, unikátny drevený betlehem v Rajeckej Lesnej a mestá Trenčín a Žilina. Vzhľadom na fakt, že zavítali do nášho mesta po prvý raz, boli oficiálne prijatí i poslancom mestského zastupiteľstva v najstaršej budove v našom meste v Župnom dome. O francúzskych žiakoch môžeme povedať len samé pozitíva. Svedomito sa zúčastňovali a aktívne pracovali počas pobytu na našej škole. Počas celého pobytu dôstojne reprezentovali svoju školu i krajinu. Širokej verejnosti nášho mesta sa mohli predstaviť i v rámci Dňa otvorených dverí, ktorý sme na škole organizovali a francúzski žiaci boli našimi hosťami. Boli veľmi priateľskí a rýchlo nadviazali vzťahy s našimi žiakmi. Svoje priateľstvá s našimi žiakmi si utužili i v dvoch priateľských futbalových zápasoch. Dúfame, že v týchto vzťahoch budú i naďalej pokračovať. Záverom možno konštatovať, že francúzski študenti a ich sprevádzajúci učiteľ pán Alain urobili veľmi dobré meno svojej škole a krajine u nás na škole a v našom meste. Dúfame, že i v budúcnosti budeme pokračovať v spolupráci medzi našime dvoma školami.
|
|
|
||
|
ŠKOLSKÝ ROK: 2008/2009 |
|
|
||
|
||
Návšteva poľských učiteliek u nás
|
27.1.2009 - 5.2.2009 Naša škola od 27.januára do 5.februára 2009 privítala dve učiteľky odborných predmetov z poľskej školy v Slupsku – mgr Grazynu Włoch a mgr Dorotu Zblewsku. Počas pobytu sa zúčastnili na praktickom nácviku prípravy dekorácie na torty z marcipánu a karamelu, pod odborným vedením majsteriek OV Mgr.Jozefíny Zaukolcovej a Bc.Kataríny Bučovej. V rámci spoznávania kultúry a tradícií regiónu navštívili kultúrne a historické pamiatky v Žiline, Trenčíne, Rajeckých Tepliciach, Trenčianskych Tepliciach, prezreli si Slovenský Betlehem a Súľovské skaly. Na relax po práci mali oddych v kúpeľoch Nimnica v Soľnej jaskyni. Veríme, že sa poľským kolegyniam u nás pobyt páčil a naša spolupráca bude aj naďalej pokračovať.
|
|
|
||
|
||
|
||
Návšteva poľských učiteliek u nás
|
2.11.2008 - 7.11.2008 Naša škola od 2.novembra do 7.novembra 2008 privítala dve učiteľky odborných predmetov z poľskej školy v Slupsku – mgr Janinu Woźnicku a mgr Jolantu Koziol. Počas pobytu sa zúčastnili na praktickom nácviku prípravy dezertov a praliniek pod odborným vedením majsterky OV Mgr.Jozefíny Zaukolcovej. V rámci spoznávania kultúry a tradícií regiónu navštívili kultúrne a historické pamiatky v Púchove, Rajeckých Tepliciach, prezreli si Slovenský Betlehem a Manínsku Tiesňavu. Veríme, že sa poľským kolegyniam u nás pobyt páčil a naša spolupráca bude aj naďalej pokračovať.
|
|
|
||
|
||
|
ŠKOLSKÝ ROK: 2007/2008 |
|
|
||
|
||
Návšteva poľských učiteliek u nás
|
14.4.2008 - 19.4 2008 Naša škola v dňoch od 14.apríla do 19.apríla 2008 privítala dve učiteľky odborných predmetov z poľskej školy CKP Slupsk – mgr Agáta Giejbo a Ada Mickiewicz. Počas pobytu sa zúčastnili na praktickom nácviku Dekoratívneho vyrezávania zeleniny a ovocia, pod odborným vedením majsterky OV Bc. Oľgy Barcíkovej. V rámci spoznávania kultúry a tradície regiónu navštívili kultúrne a historické pamiatky v Čičmanoch, Rajeckých Tepliciach, Slovenský Betlehem, Manínsku tiesňavu a Vršatec. V tom istom čase nás navštívila aj pani riaditeľka mgr inž. Barbara Siarkowska. Veríme, že sa poľským kolegyniam u nás pobyt páčil a naša spolupráca bude naďalej pokračovať. |
|
„Historická kuchyňa a súčasné stravovanie“ Návšteva poľských študentov u nás |
13.4.2008- 3.5. 2008 V dňoch 13.apríla – 3.mája 2008 sme privítali v rámci programu Leonardo da Vinci na našej škole dvadsať žiakov a dvoch učiteľov mgr Grzegorza Dacków a mgr. Janinu Woźnicku z Poľskej školy CKP v Slupsku. Názov ich projektu bol „Artista v kuchyni“. Ubytovanie a stravu mali zabezpečenú v hoteli Študent Pov.Bystrica. Žiaci sa naučili základy dekoratívneho vyrezávania ovocia a zeleniny, pod odborným vedením majsterky OV Mgr. Jožky Zaukolcovej pripravovali reštauračné a slávnostné dezerty, praxovali v hoteli Študent v kuchyni a na reštaurácii. Počas pobytu mali možnosť sa oboznámiť so systémom vzdelávania, obsahom výučby odborných predmetov a hlavne práce v oblasti gastronómie. Pripravili sme im podrobný program, počas ktorého spoznávali kultúru a zvyklosti nášho regiónu. Navštívili Rajecké Teplice, Rajeckú Lesnú, Čičmany, Žilinu, Trenčín, Manínsku Tiesňavu, Lednické Rovne, Púchov, Súľovské skaly a degustáciu syrov na salaši v Orlovom. Na záver stáže poľský žiaci pripravili a podali slávnostný obed, kde im riaditeľ školy Mgr. Ivan Kasar spolu s Ing. Hamšíkovou odovzdali certifikáty o absolvovaní stáže. |
|
„Historická kuchyňa a súčasné stravovanie“ Naši študenti navštívili poľský Slupsk. |
27.2.2008 - 18.3.2008 V rámci projektu Leonardo da Vinci pod názvom „Historická kuchyňa a súčasné stravovanie“ sa 14 študentov : Kvašňovská Lenka, Filo Michal, Turza Marek, Ferencová Marieta, Dundek Tomáš, Turičík Erik, Gabriš Peter, Petrík Zdenko, Mituníková Martina, Húževka Marek, Mitašová Daniela, Bucher Marek, Coloňová Mária, Šutarová Emília s pedagogickým doprovodom. Ing. Hamšíkovej a Bc. Filovej zúčastnilo 3-týždňového pobytu v poľskej škole CKP Slupsk od 27. februára do 18.marca 2008. Gastronomická škola má veľmi dobre vybudované odborné učebne na realizáciu odbornej praxe. Žiaci praxovali v školskom zariadení. Stáž našich žiakov veľmi obohatila o nové skúsenosti v oblasti gastronómie. Pre účastníkov partnerská škola zabezpečila bohatý program vo voľnom čase- výlet do Gdaňska, prímorské mestečko Ustka, prehliadka čajovne spojená s degustáciou, návšteva Čínskej kuchyne spojená s degustáciou, prehliadka hotela Lubicz, výrobňa kroviek Pomorzanka, agroturistika Dolina Charlotta, prehliadka historickej časti mesta Slupsk, ukážky práce tanečného klubu Arabesky, ukážky sebaobrany, príprava dezertov spojená s degustáciou, fabriku na spracovanie lososa. Na ukončenie pobytu pre nás pripravili slávnostné posedenie, na ktorom študenti dostali certifikáty. |
|
„Historická kuchyňa a súčasné stravovanie“ Naši študenti navštívili nemecký Grafenau
|
24.2.2008 - 15.3. 2008 V rámci projektu Leonardo da Vinci pod názvom „Historická kuchyňa a súčasné stravovanie“ sa 14 študentov : Daniel Dzurko, Radovan Pagáč, Petra Vyhnátová, Zuzana Drgoňová, Patrícia Chodúrová, Lenka Geregová, Katarína Ciprichová, Katarína Knapčíková, Rudolf Černoško, Jaroslav Teplan, Adriana Ježová, Zuzana Štefanková, Martina Stratená, Monika Chovancová s pedagogickým doprovodom Mgr. Slugeňovej a Bc. Juríkovej zúčastnilo 3-týždňového pobytu v nemeckej partnerskej strednej odbornej škole v bavorskom meste Waldkirchen s vysunutým pracoviskom v Grafenau od 24.februára - 15.marca 2008. Partnerská škola pre účastníkov pripravila rôznorodý program - výlet do Bavorského lesa, predvolebná kampaň do komunálnych volieb spojená s prednáškou bavorského ministra Markusa Södera, kde si naša skupina zatancovala a zaspievala ľudové piesne v typických slovenských krojoch. Zaujímavá prednáška o netradičných druhoch piva u svetoznámeho someliera- Sittera, o Grafenau a jeho okolí s tunajším starostom- Petrom Helmutom a sprievodcom, či prechádzky mestom za každého počasia ako aj návšteva tabakového a mestského múzea v nás zanechali nezabudnuteľné zážitky, výlet do Mníchova. Tu mali možnosť vidieť Marien Platz- Mariánske námestie so svetoznámou zvonkohrou, ,,Dóm"- katedrálu. Nasledovali 2 týždne praxe v roznych hotelových zariadeniach a reštauráciach. Cieľom tohto projektu bolo nielen získanie skúseností na odborných pracoviskách, teoretických hodinách a zlepšenie jazykovo- rečových zručností a komunikácie v oblasti hoteliérstva. Na záver nášho pobytu sme pripravili kultúrno - spoločenský večer kam prijal pozvanie aj náš pán riaditeľ Mgr. I. Kasár. Naše vystúpenie bolo pestré. Spev a tanec v typických ľudových krojoch, cigánske tance a moderný hip-hop.Po ukončení sme obdržali certifitáty. |
|
![]() Návšteva francúzskych študentov u nás |
21.1.2008-10.2.2008 V dňoch 21.1. – 10.2.2008 sme privítali na našej škole štyroch žiakov a jedného učiteľa Frédérica Pointa z Francúzskej školy Saint Michel Mont Mercure . Žiaci sa podieľali na vykonávaní odbornej praxe v pekárni Brojo Pov.Bystrica, hotel Študent a cukrárska učebňa pri ZSŠHSO Púchov. Počas pobytu mali možnosť sa oboznámiť so systémom vzdelávania, obsahom výučby odborných predmetov a hlavne práce v oblasti gastronómie, pekárstva a cukrárstva. Pripravili sme im podrobný program, počas ktorého spoznávali kultúru a zvyklosti nášho regiónu. Navštívili Rajecké Teplice, Rajeckú Lesnú, Čičmany, Žilinu, Trenčín, Manínsku Tiesňavu, Lednické Rovne, Púchov a Bratislavu. Na záver stáže mali žiaci slávnostný obed, kde im riaditeľ školy Mgr. Ivan Kasár spolu s Ing. Hamšíkovou odovzdali certifikáty o absolvovaní stáže. ![]() ![]() ![]() |
|
Návšteva našich žiakov vo Francúzku
|
7.10.2007 -27.10.2007
Husárová Katarína, Husárová Katarína, Šukalová Ivana, Hladká Michaela, Strašík Michal, Daněk Vladimír, Letko Roman, Filová Denisa, Torda Miroslav, Bartalosová Andrea, Malová Alžbeta, Slyško Marian, Hôrecký Tomáš, Knoll Filip, pedagogický doprovod PhDr.Filová a Bc. Filová. Realizácia stáže bola podporená osobnou návštevou pedagogičky, osobne zodpovednou za zrealizovanie pobytu p. Karen Drapeau, ako aj za pomoci a asistencie p.Frédéricka Pointa, ktorý s prípravou stáže aktívne pomáhal a staral sa aj počas pobytu vo Francúzsku. Pán Point zaslal podrobný program našej cesty z letiska v parížskom Orly-Sud a rovnako do ubytovacieho študentského internátu d Artagnan, kde sme prenocova li , zabezpečil nám osobný doprovod bývalých študentov školy, s ktorou bol projekt zrealizovaný a rovnako nám zabezpečil presun parížskym metrom na stanicu Montparnasse, odkiaľ sme absolvovali cestu vlakom TGV až do mesta Angers, kde nám francúzska škola zabezpečila autobus, ktorý nás odviezol až do mestečka Saint Michel Mont Mercure. Študenti absolvovali praktické a názorné činnosti, zamerané na poznávanie moderných i historických trendov francúzskej kuchyne. Každý študent bol ubytovaný v hoteli alebo reštaurácii, kde aj pracoval, mal možnosť spoznávať chod a fungovanie podniku rodinného zamerania. Nakoľko hlavným komunikačným jazykom bola francúzština, väčšina študentov komunikovala s personálom hotelov a reštaurácií po francúzsky, ale niektorí v anglickom jazyku. Vo voľnom čase mali výlety, zamerané na spoznávanie blízkeho aj vzdialenejšieho okolia, čo rovnako dobre ovplyvňovalo vzájomnú konverzáciu oboch partnerov. Najzaujímavejšou atrakciou pre našich študentov bola návšteva metropoly Francúzska - Paríž s jeho nádhernými pamiatkami ako Chrám Matky Božej Notre Dame, Bazilika Sacre Coeur či Eiffelova veža. Zážitkom bola aj cesta parížskym metrom či vlakom TGV. Pekné zážitky majú aj žiaci, ktorí vykonávali svoju stáž v reštauračných zariadeniach pri brehu Atlantického oceána. Na záver pobytu študenti dostali certifikáty.
|
|
|
|
|
Pobyt francúzskych študentov u nás v dňoch od 23.09.2007 – 28. 09.2007 |
23.09.2007 – 28.09.2007 Pobyt francúzskych študentov v dňoch od 23.09. 2007 – 28. 09. 2007 Stredná hotelová škola Lycee professionnel et Technologique Hotelier nadviazala spoluprácu s našou školou . Cieľom spolupráce je organizovanie výmenných stáží študentov a pedagógov partnerských škôl. Prvá výmenná stáž bola zorganizovaná v období od 23.09. 2007 do 28.09. 2007. 17 francúzskych študentov a 2 učitelia navštívili našu školu. Počas jednotýždňového pobytu sa zúčastnili vyučovania s našimi žiakmi v zariadení hotel Študent, stretli sa s predstaviteľmi mesta Púchov, absolvovali odborné exkurzie v slovenských hoteloch a spoznali i okolie nášho regiónu. V spolupráci s francúzskou školou budeme v budúcnosti pokračovať a naši študenti navštívia francúzsku školu v rámci programu Leonardo da vinci. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
„Historická kuchyňa a súčasné stravovanie“
Návšteva našich študentov v Belgicku |
8.7.2007
-18.8.2007 Študenti, ktorí sa zúčastnili stáže: Bačuvčík Martin, Mihová Lenka, Šajtlava Branislav, Badáňová Jana, Podymak Štefan, Kapuš Marek, Kováč Patrik, Bednárová Martina, Belák Vladimír, Ondrušíková Emília, Horevajová Dagmara, Loduha Michal, Žaludek Vladimír a Kováčik Stanislav.
|
|
|
|
|
|
|
|
Návšteva našich žiakov v Poľsku
|
25.5.2007 -14.6.2007 Grošaftová Simona, Rojková Zuzana, Pavlíková Kristína, Orgoník Tomáš, Moravčíková Bibiana, Lazová Petra, Rendová Iveta, Šišková Erika, Zbranek Radovan, Horák Matej, Čička Ladislav, Haľamová Soňa, Kadrliaková Mária a Cibulčíková Jana s pedagogickým doprovodom. Ing. Hamšíkovej a Bc. Filovej zúčastnilo 3-týždňového pobytu v poľskej škole ZSEU Zychlin od 25. mája do 14.júna 2007. Pobyt sa uskutočnil už druhýkrát. Gastronomická škola má veľmi dobre vybudované odborné učebne na realizáciu odbornej praxe. Žiaci praxovali v hoteloch a reštauráciách v meste Konín – Hutnik, Palacyk, Grozska a Kresowianka. Stáž našich žiakov veľmi obohatila o nové skúsenosti v oblasti gastronómie. Pre účastníkov partnerská škola zabezpečila bohatý program vo voľnom čase- výlet do Poznane, Bazylika Licheň, festival v Starom meste, históriu Malborku a Torune, múzeum v Kaszube. Veľmi pekný výlet mali naši študenti k Baltickému moru do miest Sopot, Gdaňsk, Gdyňa, poloostrov Hel a samozrejme aj kúpanie v mori a opaľovanie.Na ukončenie pobytu pre nás pripravili slávnostné posedenie, na ktorom študenti dostali certifikáty a malé darčeky.
|
|
Návšteva našich študentov na Malte
|
2.5.2007-23.5.2007 Počas stáže boli účastníci ubytovaní v byte, ktorý im poskytla agentúra Aguis so sídlom v Qawre, kompletne vybavený 3-izbový byt vzdialený 15 minút od hotela. Počas voľného času navštívili hlavné mesto Malty – La Valetta a aj ďalšie historické miesta krajiny.
|
|
Návšteva českých študentov u nás |
4.3.2007
– 24.3.2007 Zároveň sme zabezpečili aj pobyt pre 6 študentov z Vyššej odbornej školy v Havířove. Názov ich projektu bol „ Verejnosprávne celky v rôznych stredoeurópskych regiónoch, ich fungovanie po vstupe do EU“. Študenti pracovali priamo na Mestskom úrade v Považskej Bystrici. Pripravili sme im podrobný program, počas ktorého spoznávali kultúru a zvyklosti nášho regiónu. V tých to dňoch sme privítali aj hostí z Grafenau Nemecko. Zabezpečili sme pobyt pre 14 študentov a 2 pedagogických pracovníkov, prax v jednotlivých reštauráciách a hoteloch v Považskej Bystrici a v Púchove. Voľný čas bol vyplnený programom tak, aby sa oboznámili s kultúrou, históriou a zvyklosťami slovenského národa. Na záver stáže 22.marca 2007 sa všetci študenti a pedagógovia z Čiech a Nemecka zúčastnili spoločného slávnostného záverečného večera, kde dostali certifikáty o absolvovaní odbornej stáže.
|
|
„Historická kuchyňa a súčasné stravovanie“ Návšteva francúzskych študentov u nás
|
26.2.2007-18.3.2007
|
|
Návšteva českých študentov z Havířova u nás
|
21.1.2007 - 10.2.2007 Na záver stáže sa študenti zúčastnili spoločného slávnostného záverečného večera, kde dostali certifikáty o absolvovaní odbornej stáže.
|
|
Návšteva českých študentov z Havířova u nás
|
21.1.2007 – 10.2.2007 Na záver stáže sa študenti zúčastnili spoločného záverečného večera, kde dostali certifikáty o absolvovaní odbornej stáže.
|
|
Návšteva našich študentov v Českom Havířova |
12.11.2006 – 2.12.2006 Hájková Marika, Dubovská Dominika, Letko Roman, Talašová Anna, Gajdošová Simona, Formánek Lukáš, Mihová Lenka, Loduha Dalibor, Kuliha Peter, Gála Michal, Slivoň Jakub, Grble Denis, Mikoláš Martin, Korbel Martin s pedagogickým doprovodom. Ing. Hamšíkovej a Bc. Filovej zúčastnilo 3-týždňového pobytu v českej škole HOPA Havířov od 12. novembra do 2.decembra 2006. Pobyt sa uskutočnil už druhýkrát. Gastronomická škola má veľmi dobre vybudované odborné učebne na realizáciu odbornej praxe a svoju školskú jedáleň na dobrej úrovni. Žiaci praxovali v hoteloch a reštauráciách v meste Havířov a absolvovali aj vyučovanie priamo v škole. Stáž našich žiakov veľmi obohatila o nové skúsenosti v oblasti gastronómie. Pre účastníkov partnerská škola zabezpečila bohatý program vo voľnom čase- rôzne výlety do okolia Havířova, Ostrava, Český aj Poľský Tešín, múzeá, historické pamiatky. Na ukončenie pobytu pre nás pripravili slávnostné posedenie, na ktorom im naši študenti pripravili krátky program a obdržali certifikáty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Návšteva poľských učiteliek u nás |
11.9.2006 -
23.9.2006 V rámci programu Leonardo da Vinci naša škola v septembri privítala učiteľky odborných predmetov z poľskej školy Źespól Szkól Ekonomiczno-Uslugowych v Źychline. Projekt bol uskutočnený pod názvom „Súčastné trendy v gastronómii a hotelierstve na Slovensku“ Počas pobytu sa zúčastnili na teoretickom a praktickom vyučovaní, pričom sa porovnávala úroveň vyučovania a vzájomne sme si vymenili poznatky o jednotlivých predmetoch a rozdieloch vo vyučovaní medzi našou a ich školu. V rámci spoznávania kultúry a tradície regiónu navštívili kultúrne a historické pamiatky. Veríme, že sa poľským kolegyniam u nás pobyt páčil a naša spolupráca bude naďalej pokračovať.
|
|
Návšteva českých študentov z Havířová u nás
|
10.9.2006 - 30.9.2006 Žiaci sa podieľali na vykonávaní odbornej praxe v reštauráciách a hoteloch. Počas pobytu mali možnosť sa oboznámiť so systémom vzdelávania, obsahom výučby odborných predmetov a hlavne práce v oblasti gastronómie. Pripravili sme im podrobný program, počas ktorého spoznávali kultúru a zvyklosti nášho regiónu. Na záver stáže mali žiaci záverečný slávnostný večer, kde dostali certifikáty o absolvovaní stáže.
|
|
|
|
|
Návšteva českých študentov z Havířová u nás
|
21.11.2005-13.12.2005 |
|
Slávnostné prestieranie a stolovanie počas roka Návšteva našich žiakov v Maďarskom Debrecéne |
6.11.2005-26.11.2005 V dňoch 6. 11. - 26. 11. 2005 sa 14 študentov ZSŠHSaO Púchov, s ped. pod dozorom prof. Mgr. R. Slugeňovej a MOV. Bc. V. Filovej zúčastnilo výmenného pobytu v druhom najväčšom maďarskom meste Debrecín. Výmenný pobyt v rámci projektu LEONARDO sa uskutočnil už druhýkrát a bol trojtýždňový. Nás, ako študentov odboru gastronómie, zaujala najviac maďarská kuchyňa a prehliadka miestnych hotelových zariadení. Podieľali sme sa nielen na príprave maďarských špecialít ako napr. SLAMBUC - jedlo podobné nášmu granadírskemu pochodu a rôznych iných, ale tiež sme ochutnali typické maďarské jedlá a nápoje, ba dokonca sme si vlastnoručne ozdobili nami vyrobené perníčky. Vďaka tomuto prekrásnemu pobytu, za realizáciu ktorého patrí veľká vďaka vedeniu našej školy a najmä nášmu p. riaditeľovi Mgr. I. Kasárovi, sme videli aj veľa zaujímavých historických pamiatok. Boli to napr. REFORMÁTORSKÝ KOSTOL a REFORMÁTORSKÉ KOLÉGIUM, knižnica so zbierkou kníh z 15. stor. Videli sme tiež zrúcaniny hradu v neďalekom meste EGERI, kde sa v roku 1812 viedli kruté boje o záchranu mesta, dedinu PARIPA ČARDA, kde sme mali možnosť skúsiť vlastnoručne upiecť chlieb. Jednou z najúžasnejších chvíľ bola návšteva MEDITERRANU - aqatika, komplexu bazénov a toboganov. Spoznali sme aj miestne zvyky a tradície našich najjužnejších susedov. Navštívili sme slávnu vinársku oblasť TOKAJ, turistické a kúpeľné centrum NAJDUSOBÓSZLO, v meste NYIREGYHÁZA sme videli miestne ZOO . Čas ubehol veľmi rýchlo a ani sme sa nenazdali ako, nastal čas rozlúčky……. . Každý z nás si našiel v Debrecíne nových priateľov, výborne sme sa zabávali a priniesli domov nezabudnuteľné zážitky a spomienky. Ďakujem ešte raz všetkým, ktorí nám umožnili zúčastniť sa tohoto krásneho výmenného pobytu v Maďarsku, kde paradoxne bola našim dorozumievacím jazykom nemčina.
|
|
Hotelové služby a typické jedlá regiónov Púchov a song og Fjordane
Návšteva nórskych študentov u nás |
29.10.2005-19.11.2005 Počas desiatich dní vykonávali odbornú prac v hoteli Wili a Kolovrat vo Vysokých Tatrách. Žiaci praxovali spoločne s našimi žiakmi v obsluhe a reštauračnej kuchyni. Mali možnosť sa oboznámiť s prevádzkou slovenského hotela. Zároveň nórske žiačky spoznali i prostredie Vysokých Tatier, ktoré patrí medzi naše najnavštevovanejšie turistické oblasti na Slovensku. Súčasťou projektu bolo i spoznanie nášho mesta a kultúry života. Žiaci navštívili Púchovské múzeum, v ktorom sa oboznámili s históriou nášho mesta a sklárske múzeum na Lednických Rovňach, ktoré patrí medzi jedinečné svojho druhu na Slovensku. Vzhľadom na fakt, zavítali do nášho mesta po prvý raz, boli oficiálne prijatí i poslancom mestského zastupiteľstva v najstaršej budove v našom meste v Župnom dome. Jednou z úloh slovenských študentov bolo pripraviť program na dva dni pre ich nórskych kamarátov. Žiaci sa tejto úlohy ujali veľmi svedomito a v rámci týchto dní nórskym žiakom ukázali zaujímavé historické miesta na strednom Slovensku ako Trenčín, Trenčiansky hrad a mesto Žilina. Zároveň prijali študentov i vo svojich rodinách, takže aspoň na malú chvíľu sa nórski žiaci vžili do slovenskej rodiny. O nórskchych žiakoch môžeme povedať len samé pozitíva. Svedomito sa zúčastňovali a aktívne pracovali počas pobytu našej škole. Počas celého pobytu si robili poznámky o všetkom novom s čím sa u nás stretli. V hoteli Wili a Kolovrat dôstojne reprezentovali svoju školu i krajinu. Boli veľmi priateľskí a rýchlo nadviazali vzťahy s našimi žiakmi.Dúfame, že v týchto vzťahoch budú i naďalej pokračovať. Veľmi dôležitou súčasťou celej stáže bol anglický jazyk. Tak ako nórski i slovenskí študenti mali vynikajúcu možnosť vzájomne komunikovať v tomto jazyku a zároveň si precvičiť jazykové zručnosti v reálnom živote, čo bolo veľkým prínosom nášho spoločného projektu. Zároveň možno konštatovať, že nórski študenti a ich sprevádzajúci učitelia pán Steinar a pani Hege urobili veľmi dobré meno svojej škole a krajine u nás na škole a v našom meste. Dúfame, že i v budúcnosti budeme pokračovať v spolupráci medzi našime dvoma školami.
|
|
Súčasné trendy a kultúra stolovania |
26.9.2005-16.10.2005
|
|
Študenti z Maďarského Debrecína u nás |
25.9.2005-15.10.2005 Prestieranie a servírovanie pri slávnostných príležitostiach počas roka, typické pre jednotlivé regióny, spojené s prípravou vhodných miešaných nápojov. taký je názov medzinárodného európskeho projektu, ktorý sa realizoval v rokoch 2004 — 2006. Pozostával zatia z piatich trojtýždňových výmenných zahraničných stáží, ktorých sa zúčastnili žiaci púchovskej Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu, maďarskej školy v Debrecene a nemeckej školy vo Waldkirchene, s vysunutým pracoviskom v Grafénau. Prvú výmennú stáž v tomto školskom roku od 25. septembra do 15. októbra 2005 úspešne absolvovalo desať žiakov z Debrecenu spolu s dvomi pedagogickými pracovníkmi. Žiaci sa oboznamovali so spôsobmi a obsahom výučby odborných predmetov zameraných na stolovanie, prestieranie, ale aj techniku obsluhy a prípravu pokrmov u nás. Na voľný čas pre nich pripravili pestrý kultúrny program. Maďarskí žiaci spoznávali okolie Púchova, nazreli za mohutné hradby Trenčianskeho hradu, navštívili Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej, Sklárske múzeum v Lednických Rovniach a spoznali aj klenotnicu Slovenska — Bojnický zámok. Po dvoch týždňoch pobytu u nás maďarskí žiaci pod vedením svojich pedagógov pripravili podujatie, na ktorom prezentovali slávnostné tabule na ráme príležitosti. Žiaci združenej školy z Púchova zas pripravili pre všetkých kultúrny program z tradičných ľudových piesní a tancov. Úsmev na tvárach vyčarila aj úspešná barmanská šou. Počas celého slávnostného popoludnia prezentovali a podávali hosťom rozličné miešané nápoje a najrozmanitejšie chuťovky. Výmenná stáž precvičila ale i obohatila doterajšie skúsenosti a poznatky maďarských i slovenských dievčat a chlapcov. z oblasti hotelierstva a gastronómie, ktoré získali na teoretickej príprave či praxi v školskom gastronomickom zariadení Študent v Považskej Bystrici. Pretože dorozumievacím bol nemecký jazyk, neustály kontakt s maďarskými pedagógmi i žiakmi z Debrecenu nepochybne výrazne prispeje k zdokonaleniu žiakov v používaní odbornej terminológie i zlepšeniu bežnej komunikácie. Žiaci združenej školy sa so svojimi maďarskými spolužiakmi nelúčili nadlho. Už 6. novembra 2005 boli na trojtýždňovom výmennom pobytše v Debrecene, aby sa zase oni dozvedali čo-to o debrecenskej kuchyni, formách stolovania, prestierania i voľnočasových aktivitách svojich kamarátov v Maďarsku. V rámci projektu rozpracovala združená škola predpoklady a podmienky pre realizáciu zahraničnej stáže s podporou európskeho programu Leonardo da Vinci II. Výsledky projektu budú zdokumentované a sprístupnené verejnosti prostredníctvom médií. Mgr. R. Slugeňová — zodpovedná za organizáciu trojtýždňového pobytu maďarských žiakov a tlmočenie v nemeckom jazyku
|
|
Súčasné trendy a kultúra stolovania |
3.9.2005-21.9.2005
|
|
Hotelové služby a typické jedlá regiónov Púchov a song og Fjordane |
24.5.2004
Leonardo da Vinci Keď v marci Nóri prišli k nám, navzájom sme sa spoznali, spriatelili a o dva mesiace, v pondelok 24. mája, sme sa v zložení Mgr. Miriam Kevická, Veronika Polacká, Ivana Štinglicová (4. AH), Andreja Bartalosová a Roman Škunda (2. AH) vybrali na nezabudnuteľný pobyt- výmennú stáž do Nórska. Začali sme vo Viedni na letisku, odkiaľ sme dve hod. leteli do Kodane v Dánsku a odtiaľ do Bergenu. Tam nás už čakala učiteľka angličtiny p. Gorild Benjaminsen a riaditeľka školy p. Marta Vange. Autom sme išli do Forde, nášho mesta . Cestou nás fascinoval trajekt a úžasná prírodná scenéria. Po príchode do Forde sme zostali všetci v pomykove. Končil sa tu fjord s morskou vodou v doline a všade na okolo sa rozprestierali krásne hory a v nich akoby vsadené domčeky. Fascinovalo nás svetlo, denné svetlo, hoci bolo po polnoci. Podelili nás a ráno sme sa stretli v škole. Nasledujúce dni boli úžasné. Všetko bolo pre nás nové, ohurujúce. Cesta zo školy a do školy sa premenila na vychádzku, lebo každý z nás s otvorenými ústami pozoroval krásu prírody. Forde bolo čisté, upravené, plné zelene. Boli sme prekvapení zo školy, z obrovskej budovy, z ping- pongových stolov na chodbách…Učili sme sa po nórsky, obsluhovali sme zložitou obsluhou a získavali nové poznatky z gastronómie, či obsluhy. Často sme jedávali morské ryby ako losos i pstruhy, či rôzne sladké špeciality. Nezabudnem na hrudy parádneho syra, či tucty super chrumkavých žemličiek. V rodinách sme rozprávali po anglicky, teda mali sme možnosť vylepšovať našu angličtinu, pretože Nóri sú jazykovo veľmi zdatní. Nórski mladí sa nám stále venovali, ochotne s nami trávili svoj voľný čas, chodili sme nakupovať…. Dodnes spomínam na výhľad z malej izby, predo mnou stálo celé mesto, na jahodový záhon alebo fínsku saunu mojich domácich. Absolvovali sme množstvo výletov do okolia, spoznávali nórsku kultúru a históriu alebo pstruhy v jazere. Robili sme výlety do hôr na ľadovec Geiranger, precestovali obrovskú časť krajiny, kúpali sa v oceáne a chodili chytať ryby. Posledné tri dni v Nórsku sme pracovali v Rica Sunnfiort Hotell, ktorý ma v Nórsku renomé a patrí k vyšším kategóriám. Pracovali sme v reštaurácii, obsluhe. Pomáhali sme nastierať a obsluhovať, ale najväčšiu radosť po skončenej práci nám robili švédske stoly plné jedla…. V hoteli bolo super, máme naň krásne spomienky. Ukončenie našej stáže bolo slávnostnou ceremóniou, kde sme dostali absolventské diplomy, poďakovali sme za všetko a celá škola sa tu stretla na večeri. Mnohí z nich boli v tradičných krojoch. Keď sme prichádzali do Forde, pršalo. Celý pobyt bolo krásne teplo, slniečko neustále svietilo. Pokazilo sa až v deň nášho odchodu. Vraj Forde plače za svojimi návštevníkmi. Cesta domov bola plná sĺz a keďže náš odlet do Kodane bol v Bergenu ráno o 6: 10 hod. , museli sme noc stráviť v hoteli. Mali sme naozaj celú noc na čo spomínať.
Roman Škunda, 2. AH
|
|
|
ŠKOLSKÝ ROK: 2004/2005 |
|
Súčasné trendy a kultúra stolovania |
23.5.2005-12.6.2005
|
|
Slávnostné prestieranie a stolovanie počas roka |
10.4.2005-30.4.2005
|
|
Súčasné trendy a kultúra stolovania |
16.1.2005-5.2.2005
|
|
Púchovskí študenti si v Bavorsku precvičovali slávnostné prestieranie |
21.11.2004-11.12.2004 Púchovskí študenti si v Bavorsku precvičovali slávnostné prestieranie Počas troch týždňov od 21. novembra do 11. decembra 2004 sa 14 žiakov Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Púchove podieľalo na teoretickom aj praktickom vyučovaní v rámci EÚ- projektu Leonardo da Vinci II v štátnej odbornej škole Waldkirchen, presnejšie na jej vysunutom pracovisku v Grafenau/Schlang v Bavorskom lese, za účelom zúčastniť sa na projekte pod názvom " Stolovanie a prestieranie pri slávnostných príležitostiach, spojené s prípravou vianočných miešaných nápojov. Nemeckí učitelia pre nich pripravili skutočne bohatý program, tak na vyučovaní, ako aj po jeho ukončení. Počas vyučovania v škole sa žiaci oboznámili s viacerými formami prestierania a stolovania, názorne si napr.: ukázali slávnostne nastieranú tabuľu pri príležitosti svadby, ako aj trojchodové menu, obohatili si slovnú zásobu a odbornú terminológiu z oblasti gastronómie, pri oboznamovaní sa s viacerými druhmi špeciálnych príborov, porovnávali a vymenili si svoje skúsenosti pri príprave miešaných nápojov s nemeckými kamarátmi. Svoje praktické skúsenosti si mohli vyskúšať i pri flambovaní a filetovaní, priamo pred zrakmi hostí. Vo voľnom čase mali slovenskí žiaci a ich vyučujúci možnosť spoznať niektoré zvláštnosti bavorského regiónu, kde neraz trávili svoje voľné chvíle, často v kontakte so svojimi nemeckými vrstovníkmi. Okrem návštevy tabakového múzea v Grafenau a cigaretovej manufaktúry v Perlesruete zaujala našich žiakov aj prírodná rezervácia- národný park v Bavorskom lese, ktorí návštevníka zaujme nielen obrovskou rozlohou, ale najmä zvieratami, žijúcimi vo voľnej prírode, ako sú medvede, vlci, rysy a iné mačkovité šelmy, či rôzne druhy vtáctva. . Našich žiakov snáď najviac zaujala rodina diviakov s mláďatkami, pochutnávajúcimi si na potrave len niekoľko metrov od nich. Počas návštevy liehovaru v Schonbergu sa žiaci dozvedeli veľa o výrobe i blahodárnych účinkoch alkoholického nápoja Beerwurz, ktorého neobyčajnú horkastú chuť, pripomínajúcu korenie maggi, mali možnosť okúsiť. Oveľa lahodnejšej a sladšej chuti bol nápoj Blutwurz, ktorého liečivé korene sa vyskytujú len v tejto oblasti. V sklárskej manufaktúre, v neďalekom mestečku Riedelhutte, mali všetci účastníci možnosť na vlastnej koži si vyskúšať, čo to dá úsilia a práce, vyfúkať si niečo pekné zo skla, napr. malú myšku i vtáčatko. Snáď najväčší dojem v každom zanechala prehliadka miest Passau a Mníchov, kde okrem kultúrno- historických pamiatok a obchodných domov navštívili žiaci vianočné trhy. Bohato vyzdobené stromčeky, všade osvetlené predajné stánky a výkladné skrine obchodných domov, vianočné koledy a piesne znejúce zo všetkých strán, ako aj ľuďmi preplnené uličky a obchodíky, to všetko v nás vzbudzovalo zvláštne pocity pripomínajúce príchod najkrajších sviatkov roka. Treba však poznamenať, že nám v pamäti všetkým utkvel aj päťhviezdičkový hotel Bayerischer Hof, najväčší v Mníchove ale i celom Nemecku, s izbami zariadenými v rôznych dobových štýloch, snáď od toho najstarodávnejšieho po ten najmodernejší. Podľa slov našich žiakov má človek pri prechádzaní sa po veľkolepom schodišti pocit, akoby kráčal po schodoch na slávnom Titanicu. Pri pohľade na na sútok troch riek v passau sa človeka zmocňujú taktiež zmiešané pocity . Hladina rieky Illz je tmavej , až čiernej farby,údajne od dna , ktoré je rašelinového pôvodu, inn má zasa krištálovo priezračnú jasnomodrú farbu, z dôvodu ľadovcového pôvodu a Dunaj je mútny , podobne ako u nás Po absolvovaní dvoch týždňov výmenného pobytu pripravili naši žiaci pre pozvaných hostí slávnostne nastieranú tabuľupri príležitosti vianoc a poľovnícku tabuľu, pričom servírovali päťchodové menu. Počas slávnostného banketu žiaci vzorne reprezentovali našu školu a všetkých prítomných oboznámili prostredníctvom kultúrneho programu s dávnymi zvykmi a obyčajami slovenského národa, po skončení ktorého boli obdarovaní veľkým potleskom a veľavravným úsmevom na tvárach prítomných hostí, ako aj úprimnými ďakovnými slovami z úst riaditeľa školy vo Waldkirchene pána Stobinského ako aj Mgr. Ivana Kasára, riaditeľa ZSŠHSaO v Púchove. Práve z ich rúk získali naši žiaci certifikát o absolvovaní zahraničnej stáže. Po absolvovaní päťdňovej praxe počas tretieho týždňa štvorhviezdičkových chýrnych hoteloch nastala chvíľa lúčenia. Zrazu nastúpili zvláštne pocity. Pocity radosti zo skorého stretnutia so svojimi najbližšími po trojtýždňovom odlúčení od domova, ktoré však preplietali zároveň spomienky na všetko to, čo sme počas krátkej doby v Bavorsku prežili. A možno sa ešte raz naskytne chvíľa, keď raz spolu navštívime Grafenau. Ale veď onedlho sa opäť stretneme! Naši nemecký priatelia zavítajú už v apríli 2005 pre zmenu k nám. Mgr. Renáta Slugeňová Ing. Ľudmila Hamšíková
Na projekte sa zúčastnila škola v bavorskom meste 21.11. – 11.12.2004
Grafenau - Nemecko. Počas trojtýždňovej stáže si 14 žiaci našej školy i
dopĺňali svoje odborné a jazykové vedomosti. Zoznámili sa s kultúrou,
históriou a zvyklosťami ľudí jednotlivých regiónov a krajín. Rozšírili si
svoje vedomosti z oblasti gastronómie, boli zaradení do špičkových
hotelových a reštauračných zariadení. Počas voľného času účastníci stáže
aktívne využívali všetky možnosti zoznámenia sa s krajinou. Program
pripravila hostiteľská krajina. |
|